ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ
ΑρχικÞ Σελßδα | Το Σχολεßο | Το προσωπικü | Δραστηριüτητες | Εκπαιδευτικü Υλικü  
 
Φωτογραφικü αρχεßο
Τοπικüς Τýπος
Σýλλογος γονÝων
ΣυνδÝσεις
Επικοινωνßα

Ο τüπος μας - το σχολεßο μας

sxoleio

Το Μακρυχþρι εßναι κτισμÝνο στο βορειοανατολικü μÝρος του νομοý Καρδßτσας και απÝχει απü την πρωτεýουσα του νομοý 15 χιλιüμετρα περßπου. Διατηρεß το üνομÜ του απü τον 11ο αιþνα και στη σημερινÞ του θÝση κτßστηκε το 1920. Πριν οι κατοικßες βρßσκονταν διÜσπαρτες στην περιοχÞ Μπλιοýρη, την οποßα διασχßζει ο ποταμüς ΚαλÝντζης. Τη χειμερινÞ περßοδο τα νερÜ του ποταμοý κατÝκλυζαν την περιοχÞ και οι κÜτοικοι για να αποφýγουν τις πλημμýρες αναγκαζüταν να κτßζουν τις οικßες τους σε διÜφορα υψþματα, με αποτÝλεσμα αυτÝς να βρßσκονται μακριÜ η μßα απü την Üλλη και το χωριü να καταλαμβÜνει μια μεγÜλη, μακρüστενη Ýκταση απü την οποßα φαßνεται üτι πÞρε την ονομασßα του το χωριü. Το χωριü ως αυτοτελÞς κοινüτητα, αρχßζει να υφßσταται απü το 1915. ΜÝχρι τüτε ανÞκε στο ΔÞμο Τιτανßου. Το 1924 Ýγινε απαλλοτρßωση και μοιρÜστηκαν τα χωρÜφια στους κατοßκους με κλÞρωση. ΣÞμερα οι μüνιμοι κÜτοικοι του χωριοý εßναι περßπου 1000 και ασχολοýνται με τη γεωργßα και ειδικüτερα με την καλλιÝργεια βαμβακιοý.

Το Δημοτικü Σχολεßο Μακρυχωρßου ιδρýθηκε το 1908 και λειτουργεß απü τüτε μÝχρι σÞμερα. ΥπηρεσιακÜ ανÞκει στο 4ο Γραφεßο Α/θμιας εκπ/σης, με Ýδρα τον ΠαλαμÜ Καρδßτσας. Τα πρþτα χρüνια ως σχολεßο χρησιμοποιοýνταν οικßες, καταστÞματα και Üλλοι χþροι και οι δÜσκαλοι πληρþνονταν απü τους γονεßς και απü την κοινüτητα του χωριοý.
Το διδακτÞριο Üρχισε να κτßζεται το Ýτος 1936. Τüτε κτßστηκε η πρþτη αßθουσα με δαπÜνες του σχολικοý κλÞρου και τη βοÞθεια των κατοßκων. Το Ýτος 1938 κτßστηκε και δεýτερη αßθουσα με δαπÜνες πÜλι του σχολικοý κλÞρου, τη διετßα 1950-1952 κτßστηκαν Üλλες δýο αßθουσες και το κτßριο Ýλαβε τη σημερινÞ του μορφÞ το 1969 με την προσθÞκη δýο ακüμα αιθουσþν με δαπÜνες του Οργανισμοý Σχολικþν Κτιρßων.
Απü το 1908 μÝχρι και το 1928 δεν υπÜρχουν στοιχεßα – μαθητολüγια και Ýγγραφα στο αρχεßο του σχολεßου. Πληροφορßες κατοßκων αναφÝρουν üτι απü το 1908 Ýως και το 1920, φοιτοýσαν στο σχολεßο περßπου 40-50 μαθητÝς. Τα πρþτα κορßτσια εμφανßζονται να φοιτοýν το σχολικü Ýτος 1930-31. Ο μεγαλýτερος αριθμüς μαθητþν εμφανßζεται το σχολικü Ýτος 1948-49 (φοιτοýν 264 μαθητÝς). Απü τα τÝλη της 10ετßας του 1980 το σχολεßο εμφανßζει μßα φθßνουσα πορεßα ως προς το μαθητικü δυναμικü και σÞμερα ο αριθμüς των μαθητþν/ τριþν εßναι σε χαμηλÜ επßπεδα (45 μαθητÝς/ τριες στο δημοτικü και 10 στο νηπιαγωγεßο).
ΚατÜ διαστÞματα απü το σχολικü Ýτος 1959-60 μÝχρι και το 1970-71, λειτουργοýσε νυχτερινü σχολεßο. Η οργανικüτητα του σχολεßου εßναι Ýξι θÝσεων και απü το σχολικü Ýτος 2002-03 το δημοτικü σχολεßο λειτουργεß ως ολοÞμερο.

ΠÞγη: "ΜικρÞ τομÞ στα εκπαιδευτικÜ δρþμενα" Δημοτικü Σχολεßο Μακρυχωρßου Καρδßτσας 2007 σελ. 9-12

 

  Οι μαθητÝς Μαρßα Ε. ΑραμπατζÞ - Αποστüλης ΚατσιÜφας Ýγραψαν τα παρακÜτω για τον τüπο τους:

Ο τüπος μου εßναι πανÝμορφος και ονομÜζεται Μακρυχþρι. Βρßσκεται στην καρδιÜ του Θεσσαλικοý κÜμπου, κοντÜ στην πüλη της Καρδßτσας. Αν κÜποιος θελÞσει να επισκεφτεß το χωριü μου, μπορεß να ταξιδÝψει με αυτοκßνητο Þ με λεωφορεßο. Ο τüπος στον οποßο ζω εßναι Ýνας απÝραντος κÜμπος με καλλιεργημÝνα χωρÜφια και πολλÜ χωριÜ. Ο επισκÝπτης φτÜνοντας στο χωριü θα δει κοπÜδια με πρüβατα που βüσκουν στην περιφÝρειÜ του. Θα δει επßσης πÜρα πολλÜ δÝντρα και λουλοýδια. Στο κÝντρο του υπÜρχουν μαγαζιÜ, καφενεßα, Ýνα περßπτερο, μια παιδικÞ χαρÜ, üπου καθημερινÜ πολλÜ παιδιÜ παßζουν και γελοýν και το σχολεßο με πολλÜ δÝντρα.  
xartis mikros¸ξω απ’ το χωριü θα δει τους ανθρþπους να δουλεýουν στα χωρÜφια, τους βοσκοýς με τα κοπÜδια τους κι ακüμα το ποτÜμι μας, τον ΚαλÝντζη. ¼ταν κÜποιος περÜσει πÜνω απ’ το Μακρυχþρι με αεροπλÜνο, θα θαυμÜσει το τοπßο που μοιÜζει με πολýχρωμο χαλß, θα δει τους ανθρþπους να φαßνονται σαν μυρμÞγκια, τους δρüμους να διακλαδßζονται σαν τις ρßζες των δÝντρων και πολλÜ Üλλα. Το χωριü μου το αγαπþ πολý και δεν το αλλÜζω με τßποτα.


Document made with Nvu